Göran Segeholm, Fjäril och raggarhumlor på väddklint, 2018

Var med i Bildspråket

Det finns fyra sätt att vara med i Bildspråket — Free, Brons, Silver och Guld.

Free

Få något att tänka på varje vecka.

Gratis prenumeration på Bildspråkets veckomejl. Passar dig som gillar att tänka kring fotografi, bild, konst, kommunikation, lärande och kreativitet. Börja prenumerera nu.

Brons

Stötta Bildspråket och bli stöttad.

[25:- / månad] Ett medlemskap för dig som gillar Bildspråket så pass mycket att du vill bjuda mig på en kopp kaffe i månaden. Som tack får du tillgång till samtliga gamla veckomejl (inte bara de tolv senaste), samt tillgång till lite extramaterial som till exempel Göran Segeholms gamla podcast Bildradion. En repris i veckan. Teckna ditt bronsmedlemskap här.

Silver

Ta ditt fotograferande på allvar.

[ 145:- / månad ] Nu går vi lite djupare; som silvermedlem får du tillgång till Bildspråkets träningspass och allt annat material på webbplatsen. Dessutom blir du inbjuden att delta i Bildspråkets seminarier (ett i månaden) samt tillgång till inspelningar av tidigare seminarier. Teckna ditt silvermedlemskap här.

Guld

Bli en av 40 som får personlig feedback.

[ 550:- per månad / 4750:- för hel säsong] Bildspråkets exklusiva guldmedlemskap ger dig möjlighet att tillsammans med andra få feedback på ett träningspass i månaden. För närvarande har vi fem grupper med högst åtta deltagare i varje. Vår pedagogik är varm, tillåtande och inkluderande. Efter ett par månader har du också lärt känna andra som intresserar sig för liknande frågor som du.

💡
Viktigt! Du kan bara bli guldmedlem om det finns en ledig plats i en grupp. Teckna inte medlemskap förrän du fått din plats bekräftad via mejl. Om du vill bli medlem, mejla till goran@bildspraket.se

Som guldmedlem får du dessutom ett inlogg till vårt diskussionsforum på plattformen Slack. Där kan du hitta viktig information om feedbackträffarna och diskutera allt möjligt med andra guldmedlemmar, både från din egen feedbackgrupp och andra.

Är det värt för mig att bli guldmedlem?

Guldmedlemskapet är gjort för dig som vill hålla ditt fotograferande vid liv så att du fortsätter att utvecklas även när du inte har några särskilda projekt på gång. Om du har gått fotokurser och känt att det är övningar och feedback som varit mest givande är chansen stor att guldmedlemskapet passar dig utmärkt.

Det här får du som guldmedlem:

  • Professionell och pedagogisk träning. På Bildspråket finns ett antal träningspass som är särskilt utformade för att utmana och träna ditt kreativa och kommunikativa tänkande. Minst ett nytt träningspass tillkommer varje månad. Du genomför hur många du vill, hur ofta du vill och när du vill. Du får återkoppling på ett av dem varje månad av din personliga tränare, det vill säga av Göran Segeholm eller Hannah Goldstein, beroende på vilken grupp du är med i.
  • Feedback live tillsammans med andra bildälskare. Feedbacken sker i grupper via Zoom på regelbundna tider. Grupperna består av högst tio deltagare, och sessionerna pågår i upp till tre timmar. Som medlem tillhör du samma grupp månad efter månad, men du kan alltid byta till en annan om det finns plats.
  • Onlineseminarium varje månad. Seminarierna är öppna för guld- och silvermedlemmar och består av korta föreläsningar och diskussioner i mindre grupper. Plattformen är Zoom, seminarierna pågår 45–90 minuter och startar alltid på en söndag klockan kl 10.00. Om du inte kan vara med på ett seminarium så finns ändå möjlighet att se det i inspelad form i efterhand.
  • En inbjudan till vårt diskussionsforum. Här hittar du information och träffar andra guldmedlemmar, både i din egen och de andra feedbackgrupperna. Det finns möjlighet att ta upp allt som rör fotografi.
  • Ingen uppsägningstid. Du slutar när du vill, så att du ska kunna prova att vara med en gång utan att binda upp dig.
Free Brons Silver Guld
Veckomejl: ja ja ja ja
Veckomejlarkiv: ja ja ja
Poddarkiv Bildradion: ja ja ja
Träningspass: ja ja
Seminarier: ja ja
Feedback i grupp: ja
Diskussionsforum: ja

Mer om träningspassen

Bildspråkets träningspass är utmaningar som tvingar dig att tänka kreativt. Jag kallar dem träningspass för att du ska komma ihåg att grejen inte är att du ska ta en massa bra bilder, utan att du ska få nya erfarenheter av att lösa ett visuellt problem med hjälp av fotografi.

Mer om seminarierna

Eller kanske skulle man kalla dem zoominarier, eftersom de alltid är digitala och vi använder plattformen Zoom. Seminarierna äger rum en söndag i månaden, alltid klockan 10. Upplägget är oftast att seminariet börjar med en presentation eller föreläsning om månadens ämne, och därefter blir det diskussioner i mindre grupper.

Mer om feedbackgrupperna

Bildspråket har för närvarande nio feedbackgrupper med högst tio deltagare i varje. Grupperna träffas en gång i månaden. Varje medlem får skicka in resultetet av ett träningspass per träff. Träffarna varar vanligen mellan två och tre timmar, lite beroende på hur stor gruppen är och hur diskussionerna utvecklas. Här kan du se vilka grupper som finns och när de träffas.

Mer om diskussionsforumet Slack

Slack är en diskussionsplattform som vi använder för att ge information och diskutera allt möjligt i grupperna. Utmärkt för att följa upp samtal, dela länkar, prata om träningspass och mycket annat. Guldmedlemmar blir automatiskt inbjudna att delta i Bildspråkets slack-grupp, men det är inte nödvändigt att vara med där.

Vad står Bildspråket för?

Bildspråket ser fotografi som ett språk, inte som ett hantverk. Och det där kan ju låta kryptiskt, men skillnaden är att inom ett hantverk vet alla vad det önskade resultatet är. När vi betraktar fotografi som ett språk så står bildernas budskap i centrum. Det är som skillnaden mellan grammatik och litteratur.

Lärande genom egna erfarenheter. Alla träningspass på Bildspråket är kreativa utmaningar utan facit. Det handlar aldrig om att "göra rätt", utan om att göra och ta tillvara erfarenheten. Det gör du genom feedbacken, då du får hjälp att reflektera över processen och formulera lärdomar från det. Eftersom varje träningspass kan genomföras på ett oändligt antal olika sätt kan du göra samma pass tio gånger i rad och fortfarande utvecklas.

Bildspråket bejakar misslyckanden. Den som aldrig misslyckas har troligen aldrig varit nära gränsen för sin förmåga. Jag uppmuntrar att du ser din träning som experiment, och att du tar ut svängarna ordentligt. Lärdomen som blir resultatet tar du sedan med dig in i ditt "riktiga" fotograferande — det som inte är träning utan på sikt ska leda till lyckade fotoprojekt eller nöjda kunder. Jag kommer alltid att påminna dig om att träningspassens främsta syfte är att generera erfarenheter, inte bilder till din portfolio (även om det kan råka sammanfalla ibland).

Bildspråket är för fotografer på alla nivåer. Att hålla sitt bildspråk levande är en ständigt pågående process. Träningspassen är kreativa utmaningar som är utvecklande både för totala nybörjare och fullblodsproffs.

Finns det något jag inte får genom Bildspråket?

Alla kan inte vara allt, och här på Bildspråket koncentrerar vi oss på de kreativa och kommunikativa aspekterna av fotografi. Målet är att skapa ett lärande som går på djupet, snarare än ett lärande som sker för att lösa en brådskande uppgift.

Bildspråket förmedlar inte tips och tricks, i varje fall inte i någon större utsträckning. Tips och tricks är erfarenhet nedkokad till buljongtärningar, men som alla vet är riktig buljong mycket godare och mer näringsrik. Bildspråket handlar om att skaffa sig egna erfarenheter och dra egna slutsatser.

Bildspråket lär inte ut kamerateknik. Inte för att jag tycker illa om teknik, tvärtom, men det finns redan så mycket på annat håll. Därför hittar du inga övningar här som syftar till att du ska lära känna din kamera bättre.

Andra frågor och svar:

Om det kommer nya grupper med tider som passar mig bättre, får jag byta då?

Så länge det finns plats får du byta grupp hur många gånger du vill. I mån av plats kan du också tillfälligt få byta grupp om du av någon anledning missar feedbacken med din vanliga grupp.

Istället för att göra ett av Bildspråkets träningspass, kan jag få feedback på andra bilder som jag tagit?

Ja, det går bra. Det finns ett träningspass som heter "frikort" och är skapat just för detta.

Kan jag byta ut feedback på träningspass mot att du stöttar mig i ett projekt istället?

Nej, tyvärr inte. Däremot planerar jag att med tiden dra igång tidsbegränsade kurser för dig som vill utveckla projekt. Prenumerera på veckomejlet så länge och håll utkik där.

Varför just 70 medlemsplatser?

För att 7 x 10 = 70. Sex feedbackgrupper per månad är mitt tak som fotopedagog. Det är viktigt att jobbet känns lustfyllt och inte bara går på rutin, och jag vill ha tid att jobba med annat också. Utöver mina sex grupper leder också Hannah Goldstein en feedbackgrupp.