XXXIX: Fotodagbok som experiment

Söndag 23 mars 2025, kl 10.00.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

En fotodagbok kan vara många saker – en dokumentation, en uppvisning, en förströelse. Men det här seminariet handlade främst om fotodagboken som ett experiment. I den experimentella fotodagboken undersöker inte fotografen sin omvärld, utan sig själv och sina möjligheter.

En experimentell fotodagbok ska göras med både nyfikenhet och ambition. Ambition utan nyfikenhet leder till perfektion, och det är inte möjligt att både vara experimentell och söka perfektion på samma gång. Nyfikenhet utan ambition å andra sidan gör det möjligt att testa många nya saker, men ambitionen krävs för att ta tillvara erfarenheterna och utveckla dem vidare.

När du gör en experimentell fotodagbok är det inte bilderna som är behållningen, utan erfarenheter, insikter och lärdomar. Genom att pusha dig själv att inte bara fotografera varje dag, utan också förvalta resultatet av fotograferingen, tvingas du att bryta vallar på ett sätt som du troligen inte gör annars. Du måste expandera både dina motivområden och dina idéer.

Om du gör en bok med en bild på varje sida så blir varje uppslag en form av diptyk. Det ger dig också anledning att reflektera över hur bilder påverkar varandra. Du kan låta den ena bilden kommentera den andra, så att det uppstår något slags spel bilderna emellan.

I seminariet i maj månad ska vi återkomma till ämnet fotodagböcker, och jag håller tummarna för att många av er som läser det här, eller som var med på seminariet, fullföljer uppmaningen att göra en experimentell fotodagbok för april månad 2025.

Några tips för experimentella fotodagböcker

  • Bestäm i förväg hur länge du ska hålla på, så att inte fotodagboken slutar för att du tröttnat. Det är inte en bra känsla. Personligen tycker jag att det är lagom att köra en kalendermånad.
  • Gör färdigt varje dag. Välj ut vilken bild/vilka bilder som ska vara med, och lägg in dem på sina platser. Om du inte har tillgång till dator under några dagar så måste du naturligtvis skjuta upp den delen, men gör så långt du kan ändå, till exempel genom att välja ut bilderna.
  • Fira dagarna då du inte är så nöjd med hur det blev – det är bara ett tecken på att du faktiskt utforskar någonting nytt som du inte gjort förut.
  • Håll fotodagboken hyfsat privat. Klart att du kan visa den för vänner och bekanta om du vill, men du gör den ju inte för att få en bok att visa upp, utan för att utveckla dig själv.
  • Utnyttja fördelarna som det innebär att göra en fotodagbok, till exempel att ta porträtt av vänner och bekanta som du annars inte skulle ha tagit. Hittills har bara en person av flera hundra sagt nej när jag bett att få ta en bild till min fotodagbok (vet att jag sa »ingen« på seminariet, men nu när jag skriver det här som kom jag ihåg att det hänt en gång).

Fotobokstjänster

Det finns en massa olika sätt att göra fotoböcker – Crimson, Fotoklok och Blurb för att nämna några. Eftersom jag inte testat alla så bär det mig emot att göra några särskilda rekommendationer. En kort genomgång finns hos Moderskeppet.

💡
Bildspråkets seminarier är öppna för silver- och guldmedlemmar, som också kan se dem inspelade i efterhand.

Nedan finns inspelningen från seminariet. För att se den måste du vara inloggad som silver- eller guldmedlem på Bildspråket.

Innehållet nedan endast för Silver and Guld tiers

Prenumerera

Har du redan ett konto? Logga in