Solförmörkelsen 1 augusti 2008. Foto: Göran Segeholm.

Var är bilden som visar vägen framåt idag?

Veckomejl 154: Om en ikonisk bild

Göran Segeholm
Göran Segeholm
När Apollo 8 rundade månen på julafton 1968 tog astronauten William Anders (1933–2024) den ikoniska bild som senare skulle komma att kallas Earthrise. Kameran var en modifierad Hasselblad 500 EL med ett 250 mm objektiv, filmen Kodak Ektachrome.

Jag minns inte exakt när eller i vilket sammanhang jag såg astronauten William Anders Earthrise första gången, men hans fotografi färgade min fantasi om framtiden. Jag var väl omkring åtta-tio år, och när jag tittade på bilden kände jag mig lyckligt lottad över att få leva i en sådan spännande tid. »Allt är möjligt«, viskade bilden. »Människan kan till och med åka till månen.« Earthrise sammanfattade allt mitt unga jag älskade med forskning, vetenskap och teknologi.

Earthrise är ett ikoniskt fotografi. Det representerar någonting som är mycket än både sitt motiv och upphovsman. Det är en bild av idén att teknologiska framsteg är vägen framåt – att allt våra teknologiska landvinningar ställt till med ska kunna korrigeras genom teknologiska landvinningar. Det är också ett fotografi som gör det tydligt vilken ömtålig liten kula vi lever på mitt i ingenstans, och därför har det använts i många olika sammanhang av miljörörelsen. Naturfotografen Galen Rowell (1940–2002) lär ha kallat Earthrise »det mest inflytelserika miljöfotografiet som någonsin tagits«.

Jag är tacksam att Earthrise blev en del av min uppväxt. Men jag undrar i mitt stilla sinne: var finns de ikoniska bilder som skänker dagens tioåringar en känsla av att framtiden är fantastisk och full av möjligheter?


Låt en främling fixa dina bilder

I våras arrangerade Bildspråket sin första kylskåpsutställning, då silver- och guldmedlemmar kunde ställa ut några bilder på en främlings kylskåp i ett par veckor. Det resulterade i att 21 personer ställde ut bilder hos varandra. Allt var anonymt, först efteråt fick de veta vem bilderna hamnat hos, och hur de togs emot.

Allt sånt här är ju väldigt kul, och nu är det dags för nästa spektakel för silver- och guldmedlemmar – en bildbehandlingsutbyte. Tanken är att du skickar in en råfil som du sedan får bildbehandlad av två eller tre andra deltagare. Som motprestation bildbehandlar du också två eller tre bilder som inte är dina egna.

Låter det kul? Skicka mig gärna en rad på adressen goran@bildspraket.se, skriv »bildbehandling« i ämnesraden. Mer information, och fler chanser att anmäla intresse, kommer inom kort i detta veckomejl.


En sådan som fotograferar

Vecka 44: Vintertid

1. Ställ in klockan på alla dina kameror till vintertid.

2. Välj ut några av dina bilder, helst i råformat, och be en vän bildbehandla dem åt dig. Bjud sedan vännen på en kopp kaffe och prata om processen. Jämför din egen redigering med vännens.

Nytt träningspass: Minne

November månads träningspass heter Minne, och det kan du läsa mer om här. Sidan är bara tillgänglig för inloggade silver- och guldmedlemmar.


Gå på djupet med fotografi varje vecka i ett år

Emma Svensson och Göran Segeholm.

Emma Svensson och jag startar en ny omgång av vår populära årslånga fotokurs – i samarbete med Fotosidan – för dig som vill boosta ditt fotointresse under ett helt år. Varje tisdagkväll, med uppehåll för jul och nyår, är du med på en digital träff i kursen. Du får träffa fotografer från olika fält och du får feedback på fotoövningar och grundläggande teori om bildläsning och visuell kommunikation.

Jag håller personligen i 12 av de sammanlagt 50 träffarna. Andra gånger träffar du ibland Emma Svensson, ibland andra kunniga och erfarna fotografer som gästföreläsare.

Kursen startar 19 november. Antalet platser är begränsat.

Läs mer på Fotosidan.

Veckomejl