Foto: Göran Segeholm, 2024.

Smaken visar vägen

Veckomejl 149.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Det sista av sommaren rinner ut och höstens höga luft och klara färger strömmar in. Ett slut möter en början. Bildspråkets fem feedbackgrupper har haft säsongens första träffar. Många deltagare har tagit nya steg i sina bildspråk sedan sist, blivit modigare och mer personliga. Vissa mer sökande än tidigare, andra mer uttrycksfulla och självsäkra.

Det är lätt att tänka att fotografisk utveckling kommer genom ökad kunskap (detta lärde jag mig göra i photoshop), ny utrustning (med detta objektiv kan jag ta en helt ny typ av bilder) eller nya motivområden (följ med oss på fotosafari i Sydafrika). Och det är kanske sant till en viss del, men de stora stegen har alltid med bildseendet att göra, med smaken. En vacker dag får man korn på ett nytt sätt att se, och det leder till en ny typ av bilder. Jag hör ganska ofta elever säga saker i stil med »för två år sedan hade jag aldrig tagit en sådan här bild«.

Det är underbart att upptäcka nya sätt att se, och att överraska sig själv med nya typer av bilder. Men det kommer inte ur ett vakuum. För att se nytt måste du träna på att se nytt. Titta på nya bilder, fast inte bara titta. Tänka också. Och inte bara tycka, utan försöka förstå varför man tycker som man gör. Det hjälper om man får låna andras ögon. Någon som kan säga något som öppnar upp bilden för nya tolkningar och associationer.

Om du vill fortsätta utvecklas, och inte fastna i gamla hjulspår – börja med att få smak för någonting nytt. Titta, tänk, prata och skriv.


Månadens träningspass

Silver- och guldmedlemmar har ett nytt träningspass. Den här gången handlar det om att tänka kring hur man kan prata om invasion i ett visuellt språk.

Invasion
Träningspass 28: Månadens träningspass oktober 2024.

En sådan som fotograferar

Vecka 39: Motvilja

Leta rätt på någon erkänd konstfotograf som du inte tycker om. Kanske någon som du tycker är för pretentiös, för simpel, för krånglig, för sentimental eller vad det nu kan vara.

Välj ut ett av fotografens projekt, och beskriv det på ett så positivt sätt du kan. Lyft fram de aspekter som du tror har gjort att projektet (trots allt) blivit känt och omtalat. Gör dig till fotografens talesperson. Avstå från ironi.

Bakgrund till övningen

Övningens syfte är inte att du ska byta åsikt, utan att du ska träna på att byta perspektiv. På sikt gör det dig mer öppen, och enligt flera psykologiska studier går öppenhet och kreativitet hand i hand.


Seminarium

Tack alla som var med på seminariet om svartvitt förra söndagen, och särskilt stort tack till er som skickat in bilder i förväg. Inspelningen finns nu tillgänglig för inloggade silver- och guldmedlemmar här på Bildspråket.

Om en månad är det dags för uppföljningen, och även denna gång skulle jag vilja använda deltagarnas bilder för att belysa vissa aspekter av vårt ämne. Följ länken nedan för att läsa mer.

XXXIV: Svartvitt eller färg? 2/2
Söndag 20 oktober 2024, kl 10.00

Bildradio-reprisen: Upprepning och utveckling

Om utveckling och hur man bekämpar känslan av att alla bilder redan är tagna.

🎙️ 99: Utveckling på toppen
Inspelat på scen 2 på Fotomässan i Stockholm: Knut Koivisto och Serkan Günes om att fortsätta utvecklas när andra redan tycker att man är bäst. Göran intervjuar.
Veckomejl