Jag har redan börjat åka hem till folk med min poddsnurra för att prata om fotografi, bildspråk och kreativitet.

Ny podd biljett till den lilla världen

Veckomejl 139: Göran har börjat jobba på en helt ny podcast som har premiär till hösten.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Jag var ofta hemma hos folk förr om åren. I mitt umgänge åt vi middag hemma hos varandra fast det bara var ugnspannkaka mitt i veckan. Alla visste hur allas hem såg ut och luktade även när det inte var feststädat. Vi visste vilken som var den skönaste sittplatsen i varje vardagsrum.

Med åren blev det allt mindre av den typen av umgänge, och jag saknar det. Kanske handlar det bara om att jag och mina bekanta blivit äldre och bekvämare. Våra liv är mer ordnade. Förr hjälpte vi varandra att måla och tapetsera, nu anlitar vi hantverkare eller gör det själva för att vi inte vill störa. Men det kan också vara en mer allmän tidsanda. Varför förstöra den perfekta bilden man byggt upp på facebook genom att låta folk se hur den okurerade verkligheten ser ut?

Hursomhelst är min längtan efter att få vara i andras hem lika stor och djup som andras längtan att åka till London eller Barcelona. Därför behöver jag ett svepskäl för att få komma hem till folk, och det har tagit formen av en ny podcast som jag börjar lägga ut någon gång till sensommaren/hösten. I min finurlighet har jag bestämt att jag ska vara gäst hemma hos podavsnittets gäst. Samtalsämnet kretsar kring liknande ämnen som veckomejlet: fotografi, bildspråk, kultur och kreativitet. Två avsnitt är redan inspelade, fler träffar redan inbokade.

Så ni får ursäkta att det blir ett kort veckomejl denna gång. Jag ska nämligen fortsätta redigera ett fotografi av en stilig karl som ligger hemma i sin soffa och tänker på bilder han fått genom åren. Vad det lider får du också se bilden, och höra vad han har att säga om sådana som fotograferar. Sådana som du.

Nu på söndag: Feedback på ditt sommarprojekt

Mitt sommarprojekt, som jag hoppas också blir ett höst- vinter- och vårprojekt, handlar alltså om att åka hem till folk och prata med dem om bildspråk.

Vad har du för sommarprojekt på gång? Har du påbörjat något redan, eller skulle du vilja ha feedback på en idé?

På söndag är det seminarium här på Bildspråket igen, öppet för alla silver- och guldmedlemmar. Då är du är varmt välkommen att dela med dig av vad du håller på med. Läs mer här.

Det finns plats för fler projekt. Skicka in senast på söndag klockan 8.00.

XXXI: Work in progress
Söndag 14 juli 2024 kl 10.00.

En sådan som fotograferar

Vecka 29: Flytta ett fotografi

Om du har fotografier på väggarna hemma, välj ut ett och flytta det till en annan vägg. Sätt en post-it-lapp eller liknande på baksidan av bilden. Där skriver du dagens datum varje gång du "upptäcker" bilden, i meningen att du plötsligt blir medveten om att det är något som förändrats i bostadsmiljön, så att den känns som en nyhet. (Om du inte har några fotografier på dina väggar, rama istället in ett och sätt upp det.)

Notera hur många dagar det tar tills blivit en del av det dagliga bakgrundsbruset och inte längre påkallar din uppmärksamhet mer än något annat i hemmiljön.

Veckans poddutgrävning: Ett sätt att leva

Veckans poddrepris är från 2014 och handlar om utställningen Ett sätt att leva på Moderna museet. Vi pratar om vilka spår Christer Strömholm satte i den svenska fotokulturen. Med Susanne Fessé och Göran Segeholm.

🎙️ 89: Ett sätt att leva
Susanne Fessé och Göran Segeholm går på Moderna museets utställning ”Ett sätt att leva” och tänker på Christer Strömholm, Sverige, genier, fotoform-rörelsen, vänsterrörelsen och lite annat smått och gott.
Veckomejl