Lars Epstein: »Den bästa fotografin behöver inte förklaras«
Veckomejl 153: Podd med stockholmsskildraren Lars Epstein.
Det finns dom som jobbar som fotografer. Och så finns det dom som är fotografer.
Lars Epstein tillhör den senare kategorin. Han har fotograferat i över 65 år, och varit anställd som journalist på Dagens Nyheter i över 35 år, först som skribent, senare som bildjournalist. Sedan gick han i pension, men fortsatte ändå att arbeta för DN med ett inslag på DNs facebooksida under rubriken Epsteins Stockholm.
Nu har Eppe fyllt 83. Han fortsätter att fotografera varje dag, för »vad ska man göra om man inte har några andra intressen?«.
Eppes intresse för fotografi handlar lika mycket världen han skildrar som om bilderna själva. Hans facebooksida är som en liten lokaltidning. Ena dagen några bilder och lite text från ett vernissage. Nästa dag ett fotografi som visar hur växtligheten tagit sig runt stubben efter den legendariska TV-eken, som fälldes under folkliga protester 2011. Eppe kan dyka upp i stort sett var som helst med sin kamera.
Seminarium på söndag
En söndag i månaden är det digitalt seminarium här på Bildspråket, öppet för silver- och guldmedlemmar. Nu på söndag, 20 oktober, handlar det om färg. Klockan 10.00 börjar vi. Länk till seminariet hittar inloggade silver- och guldmedlemmar på sidan som jag länkar till nedan.
Tack till alla er som skickat in råfiler till seminariet. Syftet med seminariet är att få en anledning att tänka på färgens roll i fotografi, och förhoppningsvis kan du ta med några idéer till ditt eget bildbehandlande.
- Naturlig eller »skruvad« färg?
- Färgton eller färgstick?
- Färg som ett verktyg för gestaltning.
- Kombinationer av färg och svartvitt.
- Infärgade svartvita bilder.
En sådan som fotograferar
Vecka 43: Lokaljournalistik
Fortsätt att ta ut svängarna tills någon du inte känner frågat dig vad du håller på med. Förklara då att du samlar bilder till dina barn, eller barnbarn om det passar bättre, så att dom ska kunna se hur det såg ut här för länge sedan.
Överkurs: Skriv några rader om händelsen också, och publicera bilderna på ett socialt nätverk. Men skriv ingenting om dig själv. Fokusera på själva händelsen. Var en reporter.
Bildradioarkivet äntligen komplett!
Det känns helt otroligt, men nu har samtliga avsnitt av podcasten Bildradion publicerats här på Bildspråket.
Jag är glad att det sista avsnittet är ett med Hannah Goldstein, som varit den bästa tänkbara samtalspartnern för mig genom Bildradions historia. Tack Hannah!
Hittills har bildradioavsnitten bara varit tillgängliga för betalande prenumeranter av Bildspråket, men nästa vecka öppnar jag alla 103 avsnitten för alla. Så om du tagit en bronsprenumeration (25:- i månaden) bara för att kunna lyssna på Bildradion så kan du avbryta den nu. Men om du vill fortsätta stötta Bildspråket så är det naturligtvis uppskattat.
Gå på djupet med fotografi varje vecka i ett år
Emma Svensson och jag startar en ny omgång av vår populära årslånga fotokurs – i samarbete med Fotosidan – för dig som vill boosta ditt fotointresse under ett helt år. Varje tisdagkväll, med uppehåll för jul och nyår, är du med på en digital träff i kursen. Du får träffa fotografer från olika fält och du får feedback på fotoövningar och grundläggande teori om bildläsning och visuell kommunikation.
Jag håller personligen i 12 av de sammanlagt 50 träffarna. Andra gånger träffar du ibland Emma Svensson, ibland andra kunniga och erfarna fotografer som gästföreläsare.
Kursen startar 19 november. Antalet platser är begränsat.
Bildspråkets veckomejl
Gratis växtnäring för fotografer och andra bildälskare, direkt till din epost varje torsdag. Prenumerera nu!