Foto: Göran Segeholm, 2024.

Att fotografera varje dag är att upptäcka sig själv

Veckomejl 172.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Varför hade ingen i min bekantskapskrets berättat för mig om Wim Wenders film Perfect Days från 2023? Nu fick jag upptäcka den på egen hand när jag letade efter skildringar av personer som fotograferar varje dag. Det finns många filmer med inslag av vardagsfotografering, men den enda jag kände till där fotograferingen uttryckligen sker varje dag var Smoke från 1995 med Harvey Keitel och William Hurt. Smoke utspelar sig kring en tobaksaffär i Brooklyn. En del av handlingen är att butiksägaren Auggie (Harvey Keitel) tar en bild av samma gatuhörn varje morgon. Han samlar bilderna i ett album, och poängen är att eftersom bilderna är så lika varandra så blir det omöjligt att inte lägga märke till de små förändringarna.

I Perfect Days är det aldrig uttalat att huvudpersonen Hirayama, som arbetar som toalettstädare i Tokyo, verkligen fotograferar varje dag, men det verkar som att åtminstone på arbetsdagar alltid tar en bild av träden i parken där han äter sin medhavda lunch. Hemma i sin lilla lägenhet förvarar han sina fotografier i lådor, en för varje månad. Det är en av de vackraste filmer jag sett på länge, och sekvenserna där Hirayama drömmer är några av de finaste drömgestaltningar jag sett.

Hirayama gör helt enkelt det bästa av sitt liv. Hans situation är knappast avundsvärd, men det tycks inte beröra honom. Han sköter sitt jobb med stolthet, tar sina bilder, läser poesi och hjälper sina vänner. Han gör det bästa av det han har. Ingenstans står Hollywoodfilmens tröttsamma konfliktdramaturgi att finna.

Upprinnelsen till mitt intresse för människor som fotograferar varje dag är, som jag kanske nämnt i tidigare veckomejl, att jag själv gör det med jämna mellanrum. Under 2025 för första gången ett helt kalenderår i sträck. Det är inte bilder som visar vad som händer i mitt liv, det är bilder som visar mig själv vad jag ser, och hur jag ser det. Jag kallar det för en experimentell fotodagbok.

Göran Segeholm, 30 mars, 2025.

Min fotodagbok påminner rätt mycket om en övning för skribenter som kallas processkrivning. Det går ut på att man ska skriva en halvtimme varje dag utan att sluta. Orden ska rinna som ett vatten ur fingrarna, utan censur. I mitt fall varierar texternas kvalitet mellan dåligt och jättedåligt, men det är inte det som är poängen. Behållningen av processkrivandet är att man plötsligt tar upp ämnen och perspektiv som man inte skulle gjort annars. För varje dag blir hålet djupare och djupare, och rätt vad det är stöter man på något intressant som är värt att slipa och polera tills det blir en bra text.

Precis så fungerar också fotodagboken. Man måste fotografera dagligen, och det duger inte att klaga på att det saknas intressanta motiv. Det gäller istället att göra motiven intressanta genom att fotografera dem på ett intressant sätt.


Fotodagboken som experiment – börja imorgon!

Varför inte göra en fotodagbok under april månad? Vi hade ett seminarium på temat den 23 mars, och den 18 maj träffas vi för ett nytt seminarium där du delar dina erfarenheter med andra.

Seminarierna är öppna för silver- och guldmedlemmar i Bildspråket, men även för dig som är brons- eller gratisprenumerant finns lite att läsa på seminariesidan som jag länkar till nedan. Om du är inloggad som silver- eller guldmedlem kan du också se en inspelning från seminariet den 23 mars.

XXXIX: Fotodagbok
Söndag 23 mars 2025, kl 10.00.

Boklubben är tillbaka!

Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg att vi hade en bokklubb här på Bildspråket i december. Ämnet var Ulf Lundins bok Pictures of a Family, och alla som köpt boken var välkomna.

Nu är det dags för en ny omgång, och den här gången är det Ewa Stackelbergs bok Nu är det vackert som är ämnet. Datum för träffen, som sker online på Zoom, är söndag 27 april klockan 10.00. Du får diskutera boken med andra som läst den, träffa Ewa Stackelberg och höra hur den erfarne fotografen och fotoboksläsaren Thomas Wågström läste den. Jag kan lova att vi ska göra allt för att det ska bli en minnesvärd träff.

Boken finns att köpa på nätbokhandlarna från och med den 4 april, och alla som köpt den är välkomna att vara med i boklubben. Så här gör du:

  1. Köp Ewa Stackelbergs bok Nu är det vackert.
  2. Mejla en kopia eller ett foto av kvittot till Ewa på adressen ewa.stackelberg@gmail.com. Se till att det står bokklubben som ämnesrad. I mejlet anger du att du vill vara med på bokklubben den 27 april.
  3. I god tid innan träffen får du en länk till själva träffen, som sker på plattformen Zoom.

Det kostar ingenting att vara med, och du behöver inte vara medlem i Bildspråket för detta evenemang. Det enda som krävs är att du äger boken.

Mer information kommer nästa vecka.


Citatmaskinen

Vecka 11

»Folk säger att du måste resa för att se världen. Ibland tror jag att om du bara stannar på en plats och håller ögonen öppna så ser du ungefär så mycket som du kan hantera.«

Auggie Wren (Harvey Keitel) i filmen Smoke (1995)


Veckomejl

Kommentarer