Gräns

Fotosidanåret med Göran Segeholm: 7/12

Månadens hemarbete:

Gräns på tre olika sätt

Repetition är kunskapens moder, och nu när halva kursen har gått så är det dags för oss att åter en gång tänka på förhållandet mellan estetik, emotion och kognition. Eller enklare uttryckt; skönhet, känsla och tanke.

Du har nyligen gjort övningen om berättarjag, och den här övningen är en ny chans att lära känna dig själv och ditt fotograferande. Vad har du lätt för? Svårt för?

Uppgiften

På orten där du bor finns tre gallerier.

  • ”Galleri Estetik”, som visar bilder som skänker betraktaren ett ”ointresserat välbehag”, baserat på färger, former och ljus. Här är alla bilder framförallt estetiska och behagliga och väcker inga starka känslor.
  • ”Galleri Pang”, vars slogan är ”Bilder som känns”. Galleri Pang vill göra utställningar som ”får besökaren både att skratta och gråta”.
  • ”Galleri Tänk” tycker att bilders viktiga funktion är att de kan få människor att tänka efter, att se saker och ting på ett annat sätt än det givna. De vill gärna utmana sina besökares förutfattade meningar.

Nu hampar det sig så att alla tre gallerierna ska ha höstutställningar på temat ”Gräns”, och du vill få med en bild vart och ett av dem. De accepterar bara singelbilder, inte bildserier (dock kan en diptyk räknas som en singelbild om den levereras som en färdig bildfil). Detta vill jag be dig att göra:

1. Ta tre bilder
  • En av bilderna ska föreställa någonting som går att känna igen som en ”gräns” (t ex en gammal gärdsgård) men framförallt upplevas som estetiskt berörande. Så du behöver tänka mycket på färger, ljus, komposition. 
  • Den andra bilden ska föreställa någonting som går att identifiera som en ”gräns”, och bilden ska beröra läsaren känslomässigt. Det kan vara en positiv känsla (som att ha lyckats komma förbi en gräns) eller en negativ (som att stå inför en gräns och känna sig utanför). 
  • Den tredje bilden ska föreställa någonting som är en gräns, men som också får läsaren att tänka. Det kan till exempel handla om att läsaren inte tidigare funderat över att det du valt som motiv faktiskt kan upplevas som en gräns, fast vi normalt sätt inte tänker så. 
2. Välj en favorit och ladda upp bilderna

Sista inlämningsdag fredag 20 oktober

Av dessa tre bilder ska du välja ut en favorit. Du markerar det genom att lägga till ”favorit” i filnamnet. Filnamnen ska för övrigt vara EXAKT så här (förutom den du väljer som favorit): 

estetik.jpg, känsla.jpg, tanke.jpg

Döp dom inte till något annat. Lägg inte till ditt namn i filnamnet. Och: Lämna inte in bilderna i en mapp, det gör det svårare för mig att fixa med bildfilerna senare.

Men lägg till ordet ”favorit” till den du gillar bäst, t ex: ”känsla favorit.jpg” Ladda upp bilderna här senast fredagen den 20 oktober. Så här ska det t ex se ut när du är klar (om känsla var just din favorit):

estetik.jpg
känsla favorit.jpg
tanke.jpg

Här lämnar du in bilderna.

3. Motivera ditt val i ett mejl till mig

 När du gjort detta, skriv några rader om varje bild i ett mejl till mig. 2-3 meningar är lagom. Ämnesraden i mejlet ska vara ”GRÄNS” (jag autosorterar mejl, så missa inte detta) Mejlet ska skickas till: goran@bildspraket.se senast fredagen den 20 oktober. 

💡
Som vanligt är resultatet av övningen inte bilder, utan erfarenhet. Så det är onödigt att oroa sig för om det blir ”bra” eller inte. Så länge du genomför övningen så är det bra.

Vi ses tisdag den 24 oktober.