Diptyk

Träningspass 27: Månadens träningspass september 2024.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Vad är »månadens träningspass«?

Som medlem i en feedbackgrupp på Bildspråket väljer du alltid själv vilket träningspass du vill göra. Men om du har svårt att välja så rekommenderar vi det här passet för inlämning till träffen i september 2024.

Inledning

Ordet diptyk kommer från grekiskan och betyder ungefär »dubbeltavla«. Tidigare användes ordet mest för att beskriva en typ av religiösa bilder, men på senare tid har betydelsen förskjutits och nu används ordet i en bredare bemärkelse.

diptyk; par av bilder som utgör en enhet

Svensk ordbok, 2021

Det finns inga regler för hur fotografiska diptyker ska vara konstruerade, men det finns konventioner, till exempel:

  • De två bilderna är placerade sida vid sida (inte ovanför/under).
  • Bildernas inbördes storleksförhållande och placering är meningsbärande och ska inte ändras.
Vad är poängen med diptyker?

En lyckad fotografisk diptyk är ett bildpar där helheten är större än summan av delarna. Bilderna utvecklar varandra, och en ny mening uppstår. Det är möjligt att två bilder som var och en för sig upplevs som ointressanta, blir intressanta när de presenteras som ett par.

Det lyfts ofta fram som en kvalitet att bilderna i en diptyk ger varandra ny mening. Därför är det en poäng att bilderna inte är alltför lika.

  1. Två bilder som föreställer liknande motiv, säg två olika sorters ängsblommor, lägger mer grunden för en jämförelse av skillnader och likheter, men sätter inte in »blomma« i ett större sammanhang.
  2. En diptyk med en ängsblomma i ena bilden och en fjäril i den andra, breddar sammanhanget något. Läsaren kan se att en blomma både är vacker, men också en förutsättning för att det ska finnas fjärilar. Relationen och det ömsesidiga beroendet mellan flora och fauna blir nu motivet.
  3. En diptyk med ett porträtt i ena bilden och blomma i den andra kan anspela på en egenskap eller kvalitet som personen i porträttet besitter. En av de vanligaste kombinationerna i fotografiska diptyker är för övrigt porträtt + landskap. I porträttet möter läsaren en individ, i landskapet en stämning, ett ursprung, en omständighet.
  4. Mitt sista exempel är en kombination av en ambulans och en blomma. Blomman kan bli en symbol för hopp, samtidigt som den bildparet berör likheten mellan den sexuddiga symbolen star of life (internationell symbol för ambulansjukvård) och en blomma.
Estetik som motiv

Men diptyker behöver inte handla om symboler och metaforer. De kan också handla enbart om estetik — färger, former, linjer, ljus. Du behöver inte kunna sätta ord på vad en diptyk vill säga. Livet är större än språket, och ibland räcker orden inte till. Bilder använder vi för att säga sådant som vi inte kan säga på andra sätt. Låt din intuition vägleda dig, och kom ihåg att du inte behöver kunna förklara varför bilderna blir bra tillsammans, det räcker att du känner det.

Mål

Du lämnar in 1–4 diptyker som har titeln »diptyk«. Samma bild kan återkomma i flera diptyker.

Syfte

Du tränar på att se och tänka kring hur bilder påverkar varandra, hur en bild kan få en annan bild att växa. Vid genomgången får du också en insikt i hur dina bildpar landar hos andra.

Några tankar på vägen

Först och främst: Lita på din intuition. Stryk inte en idé som du känner är intressant bara för att du inte kan formulera varför.

Om du har möjlighet, gör en digital bild av båda dina bilder i ett bildbehandlingsprogram, så att du bestämmer hur de ligger i förhållande till varandra. Att plocka upp en linje från den ena bilden så att den övergår i en annan linje i den andra bilden kan vara väldigt estetiskt snyggt och tillfredsställande. När du gör diptyken i sin helhet kan du också bestämma om det ska vara något avstånd mellan bilderna eller inte, och om du ska ta med någon bakgrund, till exempel montera dem på en vit yta.

Börja arbeta tidigt. Om du har möjlighet, skriv ut några kandidater till bilder och sätt upp dem i olika kombinationer på ditt kylskåp.

Inlämning

Om du gjort färdiga montage, döp dem till diptyk 1.jpg, diptyk 2.jpg och så vidare. Här finns mer information om detta. Lämna gärna in bilderna i stort format, gärna 3000 pixlar eller mer på längsta sidan.

Om du av någon anledning inte har möjlighet att göra ett montage själv, lämna in de enskilda bilderna namngivna diptyk 1A.jpg, diptyk 1B.jpg och så vidare, där bilden A ligger till vänster och B till höger. Då kan du alltså lämna in upp till åtta bilder totalt.

Träningspass