Några av våra oslängbara böcker. Foto: Göran Segeholm, 2024.

Det är böckerna vi samtalat om som betyder mest

Veckomejl 159: Start för Bildspråkets Bokklubb

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Hemma hos oss har vi 21,85 hyllmeter bokhylla och en regel om att vi inte får äga fler böcker än vad som får plats i den. Vill någon av oss köpa en ny bok, så måste en annan bort. I bästa fall går de utsållade böckerna vidare till släkt och vänner eller Myrorna och Stadsmissionen, i värsta fall slänger vi dem.

Eftersom vi båda i hushållet älskar böcker, så gör vi oss också av med en hel del böcker. Jag har många gånger haft anledning att reflektera över vilka kvaliteter som gör att jag vill behålla en bok. En sak jag upptäckt är att det är extra svårt att göra sig av med böcker som jag pratat mycket om med vänner och bekanta.

Så jag har ett antal romaner och fotoböcker som jag kanske inte är överförtjust i för egen del, men som jag diskuterat i något informellt sammanhang. De blir kvar, för varje gång jag ser deras ryggar kommer jag att tänka på de där samtalen.

Bildspråkets bokklubb

Jag tycker om att samtala om böcker och läsupplevelser. Att stöta och blöta, höra andras perspektiv. Se nya saker genom någon annans ögon. Konst och litteratur är fantastiska samtalsämnen eftersom de inte har några facit.

Så jag tänkte att Bildspråket borde ha en bokklubb där vi pratar om fotoböcker. En fotobok per gång. En sprillans ny bok, tänkte jag också. En som är aktuell. Kanske kan Bildspråkets bokklubb också hjälpa upphovspersonen att sälja några fler exemplar och få lite extra uppmärksamhet. Det är inte lätt att göra fotoböcker idag. Det kostar mycket, och inkomsterna är osäkra.

Samtala om en bok med Ulf Lundin och Anna Clarén

Den första bokklubben sker tisdagen den 17 december klockan 18:30. Vi kör digitalt via plattformen Zoom och klubben är öppen för alla som köpt Ulfs bok. Om du inte äger boken, men är nyfiken ändå, så kan du se inspelningen i efterhand. Första månaden är inspelningen tillgänglig för alla prenumeranter, därefter endast för betalande medlemmar i Bildspråket (från brons och uppåt).

Boken ifråga är Ulf Lundins Pictures of a Family, som släpps nu på tisdag. Om du är i Stockholm då och vill höra Ulf prata om den med Niclas Östlind så kan du bege dig till Galleri Magnus Karlsson på Fredsgatan 12 klockan 18. Då går det också att köpa boken till rabatterat pris. Annars beställer du boken via Ulf Lundins webbplats. Läs mer här.

För att få fart på samtalen i bokklubben bjuder jag in en gästläsare, någon från branschen som läst många fotoböcker tidigare. Till min förtjusning tackade Anna Clarén ja till att vara gästläsare av Ulfs bok. Anna har inte bara en enorm kunskap på området, hon har också skildrat samma ämne som Ulf – en familj – fast från ett helt annat perspektiv.

Nog talat. Här kan du läsa mer om detta specifika evenemang, och här kan du läsa mer Bildspråkets bokklubb i största allmänhet.


En sådan som fotograferar

Vecka 49: Finfika med fotobok

Gå till en bokhandel som säljer fotoböcker, digital eller fysisk spelar ingen roll. Lägg en surftimme på att hitta en bok som du verkligen skulle vilja ha.

Köp två exemplar av boken – ett till dig, ett till en vän. Berätta för vännen att du skulle uppskatta få hjälp att få hens perspektiv på boken, och att du bjuder på finfika då ni kan prata om det några veckor senare.

De flesta människor tycker både om att kunna få hjälpa till, och att bli tillfrågade om sina synpunkter. Ni gör varandra en tjänst.

Nytt träningspass

December månads träningspass finns nu tillgängligt för alla silver- och guldmedlemmar. Den här gången handlar det om att göra olika variationer av en och samma bild.

Variant
Träningspass 30: Månadens träningspass december 2024.

Bildbehandlingskalas – dags att välja råfil!

Som jag skrivit om i tidigare veckomejl så ska vi ha en bildbehandlingsfest här på Bildspråket. Den är öppen för silver- och guldmedlemmar och går ut på att du får en råfil tolkad av upp till 3 andra medlemmar, och att du i gengäld tolkar deras råfiler.

Själva övningen sker anonymt. Du får inte veta vems råfiler du har fått. Det avslöjas först på Bildspråkets seminarium den 19 januari.

Om du vill vara med så är det dags att börja fundera på vilken råfil du vill lämna in, och vad du vill att den ska säga. Det behöver bara vara några få ord som kan vara till vägledning för den som ska redigera bilden. Till exempel att det som fångade dig i motivet var formen på kammen, eller att du särskilt vill betona stillsamheten i landskapet.

I nästa vecka får du en länk till en sida där du kan ladda upp både råfil och text. Texten vill jag ha i något av formaten .doc, .txt, .rtf eller .pdf.

I den här övningen kommer jag att skapa grupper där alla som är med i samma grupp bearbetar varandras bilder. Du vet inte vilka de övriga medlemmarna är, men du får veta det den 19 januari.

Gruppindelningen gör jag med hänsyn till inlämningarna. Om jag till exempel märker att några medlemmar givit särskilt svåra uppdrag, så hamnar de i samma grupp. Om det finns några som har fokus gatufotografi, så kanske de hamnar tillsammans.

💡
SUPERVIKTIGT!
Om du vet redan nu att du inte kan vara med på seminariet den 19 januari (ca kl 10–12) – avstå från att vara med i detta evenemang.

För dem vars bilder du bearbetat är det en väsentlig del av hela övningen att få prata med den som gjort bildbehandlingen.

Kalender

  • 9 december – sista dagen att lämna in din råfil och din korta text. Länk till inlämningssida kommer i nästa vecka.
  • 13 december – du får 2–3 råfiler med tillhörande texter av okända människor, och du ska bildbehandla dessa filer efter bästa förmåga och med hänsyn till vad upphovspersonerna sagt i sina texter.
  • 7 januari – Sista dagen att lämna in dina varianter.
  • 9 januari – Du får tillgång till varianterna av din råfil som den tolkats av övriga i din grupp.
  • 19 januari (kl 10–12) – Seminarium där vi sammanfattar våra erfarenheter av övningen, och alla får veta vem som gjort vad med bildfilerna.
Veckomejl