Foto: Göran Segeholm, 2023.

98: Att fotografera är att tänka utan ord.

Med bild uttrycker du det som är svårt att säga med tal och skrift.

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Effekter av att fotografera, del 5 av 7.

Tidigare avsnitt
  1. Att fotografera är att titta mindre och se mer.
  2. Att fotografera är att skapa ett rum för flow.
  3. Att fotografera är att träna sin kreativitet.
  4. Att fotografera är att forma sin verklighet.

Introduktion

Allt du intresserar dig för, påverkar dig. I den här följetongen tittar vi närmare på hur ett intresse för att skapa och läsa fotografisk bild kan påverka dig i andra delar av livet.

I sin enklaste och mest tillgängliga form är fotografier dokumentationer eller souvenirer. De hjälper oss att minnas vilka som gick i vår klass på lågstadiet, eller att tänka tillbaka på när vi cyklade till Smygehuk.

Den som gått djupare in i fotograferandet och blivit en seriös amatör ser ofta fotografi på ett annat sätt. Bilder kan vara intressanta av andra skäl än att de är kopplade till vissa fakta eller minnesvärda händelser. De kan vara estetiskt tillfredsställande, väcka känslor och förmedla idéer. Och de kan hjälpa oss att tänka, fast utan ord.

Det talade och skrivna språket sägs vara det som gör oss till människor. Vi har språket att tacka för alla våra avancerade innovationer, och utan språk skulle vi troligen inte ställa oss frågor om livets mening. Mycket av allt som kan sägas och skrivas går inte att översätta till fotografisk bild utan att någonting väsentligt går förlorat.

Foto: Göran Segeholm, Nationalmuseum, 2023.

Men bild är också ett språk, och fotografier kan säga saker som är omöjliga att översätta till tal eller skrift. När jag skriver det tänker jag på Robert Franks bok The Americans. Inga ord skulle kunna förmedla samma bild av stämningen och tidsandan i USA på 1950-talet. Hans bilder är omöjliga att översätta, och därför oersättliga.

Om Anna Clarén skrivit dagbok istället för att fotografera den där sommaren som hon gjorde sin genombrottsbok Holding, skulle hon kunnat säga samma sak? Knappast.

Ibland tänker jag att de bästa fotografierna är de som ...

  1. ... uttrycker någonting väsentligt som ...
  2. ... inte kan uttryckas bättre på något annat sätt.

Filosofen Roland Barthes skriver i Det ljusa rummet (1980) att ett fotografi inte kan vara kodat om det ska drabba honom. Det kan alltså inte bygga på överenskomna symboler, som att ett handhjärta betyder kärlek. För att bli verkligt intressant måste det kunna säga någonting som inte går att namnge.

Som ung fotograf tog det mig lite tid att förstå hur fotografins språk fungerar. Jag rodnar fortfarande när jag tänker tillbaka på en bild jag gjorde på 1980-talet för en förstasida till en kommuntidning i en stockholmsförort. Temat var nedskärningar, och som omslagsbild fotograferade jag en manlig modell som drog åt sitt skärp. Det är svårt att fotografera motiv som är så abstrakta som en kommunbudget, och jag tänkte på metaforen att ”dra åt svångremmen”.

Hantverksmässigt var bilden okej, men jag hatade den för att allt jag gjort var att uttrycka en språklig metafor på ett sämre sätt. Än värre var att rubriken löd ”Nu drar vi åt svångremmen”, vilket gjorde min bild överflödig.

Fotografi är ett eget språk som förtjänar bättre än att papegojaktigt upprepa vad som bättre sägs i skrift.

Pennfajtas med Veckomejlet!

Bildspråkets veckomejl fyller snart hundra veckor, och i födelsedagspresent önskar det sig insändare av alla de slag — frågor, tips och iakttagelser. Skicka din insändare till veckomejlet@bildspraket.se.

Månadens utmaning

Än finns tid att lämna in bidrag till september månads utmaning Äta ensam. Måndag 2 oktober kl 08:00 stänger inlämningen.

Äta ensam
Månadens utmaning, september 2023

Seminariefilm

Inspelningen från förra söndagens seminarium finns att hitta på seminariesidan. Den är tillgänglig för dig som är inloggad på webbplatsen som silver- eller guldmedlem.

XXI: Istället för åsikter
Genomfördes den 24 september 2023.

Veckans poddrepris: Lina Haskel och Anders Ryman

Tillgänglig för dig som är brons-, silver- eller guldmedlem.

🎙️ 50: Göran med vänner — Lina och Anders
Och här kommer så äntligen det senaste samtalet i Göran med vänner på Fotografiska i podcastform. Gäster är Lina Haskel, många av er har säkert stött på hennes projekt Folkets hus space in common, och Anders Ryman som nyligen ställt ut bilder ur projektet Livets steg på Unescos högkvarter i Paris.

Veckomejl