97: Att fotografera är att forma sin verklighet.
Bilder formar vår uppfattning om verkligheten.
Effekter av att fotografera, del 4 av 7.
Tidigare avsnitt
Introduktion
Allt du intresserar dig för, påverkar dig. I den här följetongen tittar vi närmare på hur ett intresse för att skapa och läsa fotografisk bild kan påverka dig i andra delar av livet.
Det finns lika många verkligheter som det finns medvetanden. För dig kanske verkligheten är att det bästa som finns är att resa, för någon annan är det att ha en lat dag hemma tillsammans med sin katt. I några verkligheter är ormar obehagliga och motbjudande, i andra är de vackra.
I någons verklighet påverkar flygresor klimatet så mycket att det är rimligt att ta tåget till Barcelona istället, fast restiden blir tre dagar längre. I en annan verklighet spelar den individuella flygresan ingen roll på det stora hela.
I en persons verklighet är det en källa till irritation att hotellrummet var mindre och sämre utrustat än förväntat. I en annans verklighet är det mest roligt, för då har man något att fotografera och texta hem om.
Att fotografera är att vara med och skapa sin egen och andras verkligheter. Ta som exempel Lars Tunbjörk, som jag skrev om i förra veckomejlet. I hans verklighet tycks populära aktiviteter som att åka på tivoli eller storhandla för nöjes skull inte vara så roliga som de utger sig för i reklamen. För mig framstår det som att de i Tunbjörks verklighet snarare är distraktioner, vars värde mest är att de hjälper oss att slippa tänka på annat.
När jag läser Tunbjörks bilder så smittas min verklighet av hans verklighet (eller åtminstone av det jag uppfattar som hans verklighet). Det gör mig tacksam, för han hjälper mig när jag ska välja vad jag vill göra i livet, hur jag ska använda min tid, mina pengar.
Många bilder kommer från verkligheter där det som är svåråtkomligt är det som är mest värt att eftersträva — perfekt hy, konfliktfritt umgänge i en vacker familj, spontan romantik utan neurotiska förbehåll, påkostade resor till exotiska platser. Forskning visar att människor blir mindre nöjda med sina egna liv när de ser många sådana bilder, deras verklighet smittas av de värderingar som bilderna bär fram. Det är ironiskt att Instagrams algoritmer, som är skapade så att de triggar igång hjärnans belöningssystem, på sikt ofta leder till en känsla av eget misslyckande.
Som en fotograferande människa, en seriös amatörfotograf, kan du använda bilden både för att upptäcka och för att forma din egen verklighet. Med kamerans hjälp kan du lyfta fram det du tycker är viktigt, kritisera det du tycker är fel och granska det du tycker behöver ifrågasättas.
Du inte bara kan göra det, mer troligt är det så att du inte kan ta en enda bild utan att avslöja något om vad som är värdefullt i just din alldeles egen verklighet.
Seminarium: Istället för åsikter
Söndag 24 september klockan 10.00.
Öppet för silver- och guldmedlemmar i Bildspråket.
Nu på söndag är det seminarium här på Bildspråket. Månadens ämne är åsikter — eller mer exakt hur åsikter uppstår. Vi ska öva oss på att hitta och blottlägga rötterna till våra egna åsikter, och jag ska berätta varför jag tycker att det är givande att försöka spåra åsikternas rötter istället för att bara konstatera att ”det är en smakfråga”. Om du kan beskriva vägen till en åsikt så finns det mycket för andra, och dig själv, att lära.
Vårt seminarium kommer att kretsa kring fotografi, men principen går att tillämpa på många andra områden också.
Delta med en bild som du älskar eller hatar.
Denna gång bygger seminariet på inskickade bilder som inskickaren har en stark åsikt kring. Länk för inlämning finns på sidan som jag länkar till här nedan.
Veckans poddrepris: Göran med vännter — Inta och Elin
Tillgänglig för dig som är brons-, silver- eller guldmedlem.
Bildspråkets veckomejl
Gratis växtnäring för fotografer och andra bildälskare, direkt till din epost varje torsdag. Prenumerera nu!