79: Den misstänksamma palmen

Göran Segeholm
Göran Segeholm

Jag vill att du läser det här veckomejlet med vetskapen om att jag är ovanligt trött. Det har med flera saker att göra, varav pollensäsongen är en. Så jag gör som man ska, tar det lite lugnt. Och ser detaljer som jag inte lägger märke till när det är full fart. Till exempel lägger jag märke till att vår palm är misstänksam mot vår granne. Jag tror att den försöker få med sig vattenkannan i sina konspirationsteorier. Bifogar bildbevis.

Vår krukväxt har en kritisk hållning. 

Bilder kidnappar tekniktrådarna

En annan sak jag gör för att fördriva tid i min trötthetsdimma är att snoka rätt på information om en särskild kameramodell som inte officiellt lanserats än. Jag surfar in på ett internetforum där det finns en avdelning som uttalat ska handla om prylar och teknik men där det vimlar av bilder. Motiven är mestadels katter och semestrar. Bilderna säger ingenting väsentligt om kamerorna som diskuteras, särskilt inte eftersom många av dem är ganska kraftigt efterbearbetade. Men de är tagna med just den kamera som forumet ska handla om, vilket tycks vara ett tillräckligt skäl för att dela med sig av ett tjugotal foton från Yosemite National Park, tagna från de vanliga fotograferingsplatserna som alla redan känner till.

Det är lustigt, tänker jag. Det sägs ofta att samtal om bild har en tendens att glida in på teknik, men på nätet finns många exempel på motsatsen — varje diskussion om olika typer av bildsensorer leder till att någon ser det som ett gyllene tillfälle att visa bilder från sin senaste semesterresa. Jag har ingenting emot det, tvärtom finner jag det ganska intressant.


Bildläsning som sortering

I söndags var det seminarium på Bildspråket, och för mig har det aldrig blivit tydligare att vi faktiskt inte vet vad ett seminarium ska leda fram till. En seminariedeltagare delade med sig av iakttagelsen att det första hon gör när hon tar sig an en samling bilder är att sortera dem. ”Den hör ihop med den, och den med den, och den där är alldeles ensam.”

Nu har jag tänkt på det hon sa ända sedan dess, och i min trötthetsdimma försökt mejsla ut mina tankars konturer. Jag är inte klar än på långa vägar, men det blir ett veckomejl när jag tänkt färdigt.

Men för att återgå till detta med att inte veta vad ett seminarium kan leda fram till, detta skulle kunna vara en payoff för Bildspråket: ”Du vet aldrig vad du kan lära dig, och inte vi heller.”

XVII: Metoder för bildläsning
Genomfördes söndagen den 14 maj 2023.
Här kan du som är silver- eller guldmedlem se inspelningen av seminariet. 

Bildradion x 3

Den här veckan får du som är betalande prenumerant tre nya gamla avsnitt av podcasten Bildradion. Det är dels för att jag skriver så kort den här veckan, dels för att jag tänker att avsnitt 31 och 32 kanske är lite väl inaktuella. Så jag ville snabbspola fram till avsnitt 33, som är lite mer tidlöst.

33: På varsin sida sjön – Hannah och Göran ser på Blomqvist
Hannah och Göran går och ser Helena Blomqvist på Fotografiska och lyckas veckla in sig i ett långt resonemang som involverar bland annat:
Här är ett avsnitt som jag personligen tycker mycket om. Efter inspelningen av det här har Hannah Goldstein och jag ständigt refererat till ”andra sidan sjön” när vi tänker olika. 
🎙️ 32: Upp till kamp — kriminalisera inte fotografering
Under en bilfärd till Nyköping intervjuar Göran Jeanette Gustafsdotter om förslaget till lagen om kränkande fotografering.
Inte så aktuellt precis. Tar med den här podden bara för att vara komplett. Ljudet är inte det bästa, och ämnet är inte aktuellt. Kanske lite kul att lyssna på för att Jeanette Gustafsdotter senare blev kulturminster för en kort period. 
🎙️ 31: Fotografin behöver en Mona Lisa
I det här avsnittet pratar Göran med Janne Broman, ena halvan av brödraparet som startade Fotografiska i Stockholm.
När det här spelas in har det bara gått ett och ett halvt år sedan Fotografiska öppnade. 

Månadens utmaning

Och så till sist en puff för Bildspråkets maj-utmaning.

Vila
Månadens utmaning, maj 2023
Veckomejl