En skön-ond mara

Imorgon ska jag vara med i Stockholms fotomaraton. Efter fem års uppehåll har jag äntligen gjort mig fri rätt helg så att jag kan vara en av de sjuhundra deltagarna i detta egensinniga evenemang som jag både älskar och ... älskar, fast på ett annat sätt. Som en bra ryggmassage: det är skönt och gör ont på samma gång. I tjugofyra timmar ska vi sjuhundra vackla fram på Stockholms gator i jakt på bilder av de mest egendomliga teman: »äldre man med pipa«, »mat på stående fot«, »parkeringsproblem«, »bättre sent än aldrig« — alla verkliga exempel från mina nio tidigare maror.

Fotomaraton är en tävling, men det känns inte så. Stämningen är alltid glad, hjälpsam, uppsluppen. Det som förenar oss »tävlande« är att de flesta inte är mycket till vinnarskallar. Mer troligt förenas vi i en kärlek till intellektuella och fysiska umbäranden i kombination. Det är mer tröttande än många föreställer sig att försöka tänka ut och genomföra en acceptabel bildtolkning i timmen i ett dygn i sträck. För det mest blir inte resultatet särskilt bra, men det gör inget. Bilderna glöms ganska fort. Vi har roligt, och det är berättelserna och erfarenheterna som är den verkliga behållningen. Gången då man vågade be att få ta den där bilden, eller när man cyklade tio kilometer för att genomföra en »bra idé« och det visade sig att man mindes helt fel hur platsen såg ut. Vänskapen och snacket vid kontrollstationerna, »gud vilka vansinniga teman det var i år«.

Fotografi är så mycket. Det kan vara snobbigt och »highbrow«, funktionellt och informativt, tekniskt och perfektionistiskt, formellt och vetenskapligt, varmt och familjärt, känslosamt och farligt. trösterikt och djupt. Och så kan det vara det som fotomaran: en glad, skruvad folkfest för en särskild typ av självplågare. Jag vill ha allt. Kanske ses vi på lördag?

Stockholms fotohelg

Överhuvudtaget är den kommande helgen Stockholms stora fotohelg. Som vanligt krockar Fotomaran med Planket, utomhusutställningen på Lilla Mejtens gränd med hundratals deltagare (om du är där på lördagen kan du se en av mina bilder).

När Planket stänger vid 17-tiden går det att dra vidare till CFF, Centrum för Fotografi, på Bjurholmsplan och fira deras 25-årsjubileum och titta på ytterligare bilder av en stor mängd fotografer.

Det blir en bra start på fotohösten.


Apropå fotohöst

Som traditionen bjuder leder jag även i år en årslång kurs på Fotografiska i Stockholm. Den är rolig, lärorik, utvecklande och lyxig, och vänder sig till alla som vill att fotografi ska vara en väsentlig del av livet.

Kursen börjar nästa helg, och det finns fortfarande ett par platser kvar.

Mitt Fotografiska Liv | Fotografiska Museum Stockholm
En årslång kurs för dig som vill ge foto större plats, ledd av Göran Segeholm.

En sådan som fotograferar

Vecka 34: Visa kärlek till tekniken

Alternativ 1: Om du inte har läst manualen till din kamera, gör det nu. Läs allt. Ha kameran bredvid dig när du läser, och testa allt i praktiken. Läs vidare även om det tar emot och du känner att du inte förstår allt. Se det som ett sätt att visa respekt för tekniken, för utan kamera är det svårt att vara en sådan som fotograferar. Omsätt sedan kunskaperna till praktik — gå ut och fotografera. Inte för att få bra bilder, utan för att umgås med tekniken. Bilderna kan du slänga direkt efter.

Alternativ 2: Om du redan kan allt om din kamera, gör en komposit av någon form, alltså en bild som bygger på fler exponeringar av samma motiv vid ungefär samma tillfälle. De vanligaste typerna av kompositer är HDR, focus stacking och panorama stitching. Använd stativ, och var så noga du kan. Om du behöver mer kunskap — googla. Om du redan kan allt detta, gör det ändå. Kunskap är en färskvara, precis som fysisk träning.

Seminarium på film

Sidan för det senaste seminariet, Sida vid sida [II], är nu uppdaterad med en inspelning. Tillgänglig för alla silver- och guldmedlemmar.

XXXII: Sida vid sida [ II ]
Söndag 11 augusti 2024 kl 10.00.

Ur poddarkivet: Fotoboksfeber

Den här veckan reser vi tio år tillbaka i tiden pratar om fotoböcker. Avsnittet är visserligen kopplat till priset Bästa svenska fotobok, men mycket av samtalet handlar om fotoböcker i allmänhet.

🎙️ 94: Prisa fotoboken!
På tisdag 28 oktober delar Svenska Fotografernas Förbund ut priset för bästa svenska fotobok 2014. Bildradions Göran Segeholm går igenom bidragen med curatorn Gunilla Muhr och konstvetaren Susanne Fessé, och tar upp fotoböcker som fenomen i största allmänhet.