101: Bli mer kreativ genom att göra ingenting

De senaste veckorna har jag tänkt en del på att svenskar ägnar i genomsnitt sju timmar om dagen åt att konsumera media.1 Nästan halva vår vakna tid. I åldrarna 15–24 år är siffran nio timmar. Vi svenskar har visserligen en bit kvar till det amerikanska snittet för vuxna, som enligt en undersökning ligger på elva timmar om dagen2, men ändå.

Anledningen till att jag tänker på det här just nu är ett nytt träningspass för silver- och guldmedlemmar här på Bildspråket. Det heter Mobilens tid, och jag misstänker att en stor del av vår mediekonsumtion sker just med hjälp av smartphones.

Man skulle kunna tänka sig att all denna mediekonsumtion gör oss mer kreativa. Att det är bra att se saker ur olika perspektiv, och att bli inspirerad av vad andra gör. Ibland får jag frågan om jag tycker att dagens unga är bättre på att uttrycka sig i bild eftersom de kommunicerar så mycket i bild. Mitt svar är att de är snabbare, men knappast mer originella eller kreativa än tidigare generationer. Ibland vågar jag försiktigt tillägga ... ”möjligen tvärtom”, eftersom rätt mycket forskning pekar åt det hållet. Unga människors kreativa förmågor har nämligen stadigt gått ner sedan 1990-talet3.

En tänkbar förklaring som en del psykologer och neurologer för fram är att vi ger våra tankar allt mindre tid att vandra fritt. Ju mer tid vi lägger på att följa teveserier och sociala medier, desto mindre tid blir över till att låta tankarna flöda fritt. På hjärnneurologiska kallas detta fria tillstånd för standardnätverksläge (default mode network), och det skiljer sig väsentligt från lägen då vi använder våra tankar för att aktivt processa sinnesintryck eller lösa problem.

Mind wandering, som det vackert kallas på engelska, har två tydliga effekter. 1: Det är en form av återhämtning som gör att vi senare kan fokusera bättre. 2: Det tycks vara en av nyckelfaktorerna bakom kreativitet. Kort och gott; människor som tillåter sig att vara uttråkade emellanåt är mer kreativa än andra.

Källor
  1. Myndigheten för press, radio och tv, Mediekonsumtion 2023.
  2. Michael Easter, Why Creativity is tanking, 2021.
  3. Smart? Yes. Creative? Not so much, 2011.
Göran Segeholm, 2020.

Se dina tankar som hästar

Om du är som folk är mest så tänker du 6,5 tankar i minuten när du är vaken, drygt 6000 tankar om dagen1. De där tankarna kan du använda till mycket; formulera ett mejl, minnas att köpa tomater, komma på vad du ska säga till faster, förstå varför Picasso blev en förgrundsfigur inom kubismen och varför kubismen kom när den kom.

Om du lyckas tämja dina tankar så tjänar de dig väl. Precis som hästar. Otämjda tankar, och hästar, kan däremot vara ett otyg, men det är en annan historia. Hursomhelst så bör du behandla dina hästar med respekt. Om du inte har något viktigt för dem att göra — ge dem ledigt en stund. Så kan du sitta och titta på när de går på ängen och betar (vilket såvitt jag förstår är en viktig del av mindfulness och vissa meditationstekniker). Låt hästarna driva. Tvinga dem inte att läsa meningslösa facebookinlägg eller processa ”stories” på instagram. Du kanske har fått för dig att det är avkopplande, men dina hästar håller faktiskt inte med. De vill bli belönade med att slippa göra någonting särskilt.

I gengäld får du hästar som är arbetsvilliga och glada när du väl behöver dem, när det finns något meningsfullt att ta itu med — som att hjälpa dig att tänka ut hur du bäst genomför månadens kreativa utmaning på Bildspråket.

Källor
  1. Discovery of ”thought worms” opens windows to the mind, 2020

Oavsiktlig konst

Tack alla som var med på seminariet om oavsiktlig konst. Om du är silver- eller guldmedlem och inte hade möjlighet att delta, så kan du se en inspelning här.

Efter seminariet har jag fått lite skäll. ”Hur kan du inte ha med Pentti Sammalahti på ett seminarium om oavsiktlig konst? Han är ändå en mästare.”

Kan inte annat än skämmas och hålla med.

XXII: Oavsiktlig konst
Genomfördes den 15 oktober 2023.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Högsta betyg är det nya normala

I veckan använde jag en onlinetjänst vid en föreläsning. När jag var klar och skulle logga ut blev jag ombedd att betygssätta tjänsten från ett till fem. Jag brukar inte gå med på sånt, men den här dagen kände mig generös och inte bara svarade, utan gav till och med en fyra. ”Något bättre än förväntat”, var signalen jag ville sända.

Omedelbart ploppade en ny fråga upp på skärmen. ”Vad var problemet?”, löd den. Jag fick en lång lista med tänkbara problemområden att välja från.

Jag hade glömt att vi lever i perfektionens tidsålder, då allt utom högsta betyg tolkas som att någonting är fel. Det var, faktiskt, bättre förr när en trea stod för ”nöjd” och femmorna var extraordinära och någonting endast för de särskilt ambitiösa att eftersträva.

Nu är det mera typ femma eller döden. Men det passar vår tid. Inget är mer otidsenligt än nyanser.

Mattias Karlsson Sjöberg. Foto: Göran Segeholm, 2014.

Veckans bildradio: Gamla hundar

Vi plöjer vidare i gamla avsnitt från podden Bildradion. 15 januari 2014 träffade lyssnarna Mattias Karlsson Sjöberg, som vill lära sig hur det är att lära sig.

🎙️ 53: Gamla hundar
När Mattias Karlsson Sjöberg inte driver utbildningsföretaget Moderskeppet (vilket i hans fall bland annat innebär att skriva böcker, göra videoundervisning, coacha lärare och vara chef) så spelar han trummor.