100: Att fotografera är att samla minnen.
Den som ger plats för fotografi sin vardag, belönas med minnen.
Effekter av att fotografera, del 7 av 7.
Tidigare avsnitt
- Att fotografera är att titta mindre och se mer.
- Att fotografera är att skapa ett rum för flow.
- Att fotografera är att träna sin kreativitet.
- Att fotografera är att forma sin verklighet.
- Att fotografera är att tänka utan ord.
- Att fotografiera är att tämja ett djur.
Introduktion
Allt du intresserar dig för, påverkar dig. I den här följetongen tittar vi närmare på hur ett intresse för att skapa och läsa fotografisk bild kan påverka dig i andra delar av livet.
Tänk på allt du kan göra för att få utlopp för din kreativitet och nyfikenhet. Du kan resa, idrotta, läsa skönlitteratur, fiska, laga mat, träna yoga, idka friluftsliv, studera konst, bowla, sköta din trädgård eller utveckla en smak för fina viner.
Vad du än gör så kommer du förmodligen att samla på dig en och annan souvenir. En medalj från distriktsmästerskapen i friidrott. Ett diplom från en vinprovningskurs. En signerad favoritroman i förstaupplaga. En katalog från en särskilt minnesvärd konstutställning. Korken från den äldsta flaskan vin du köpt.
Men ett intresse står ut ur mängden när det gäller minnen; fotografi. Alla dessa bilder. Naturfotografen Terje Hellesø sa en gång att han ser sina bilder som pärlor på en tråd; ju längre han håller på, desto längre blir tråden. Varje pärla representerar något han gjort, något han varit med om.
Det är kanske femton år sedan jag hörde honom säga det, men jag tänker fortfarande på det då och då. Särskilt när jag sitter och sorterar mitt arkiv, petar med gamla bilder och tänker på hur mycket som råkar slinka med i form av minnen utan att jag tänkte på det då. Porträttet med huset i bakgrunden som är rivet nu. Mjölkpaketen. Hur bilarna såg ut när det var populärt att montera stora extraljus.
Jag älskar mina bilder, både de bra och de mindre bra. Och en vända i arkivet slutar alltid med att jag sänder en tacksamhetens tanke till mina yngre jag. Tack för att jag fotograferade så mycket, och tack för att jag inte gav upp under de perioder då det blev sämre än jag hoppats.
Veckomejlet fyller 100!
Som jag skrivit tidigare så ska veckomejlet leva i 500 veckor. Om du fortfarande är prenumerant då, så får du det sista den 13 juni 2031. Idag firar vi de tjugo procent av resan som är gjord, och de åttio procent som är kvar. Hurra!
Oavsiktlig konst — Seminarium nu på söndag
Marcel Duchamp gjorde konst genom att välja ut vardagsting, så kallade "ready mades". Han lyfte in dem i utställningslokalen och döpte dem till ... ”konst”. 1950-talets ”action painters” gjorde konst genom att bjuda in slumpen när de målade.
Men konst kanske kan uppstå utan någon konstnär överhuvudtaget? Det behövs bara en fotograf som upptäcker den. Det ämnet ska vi ägna oss åt på söndagens seminarium — välkomna!
Veckans bildradiorepris — Värdet av konst
Fungerar konst, och i sådana fall hur och för vad? Möt Erik och Karolina Modig i den här reprisen från 2014.
Feedbackgrupperna får sommarlov
En viktig del av Bildspråket är våra sju feedbackgrupper som träffas en gång i månaden. Så har det varit sedan starten i januari 2022, men nu börjar det stå klart att alla behöver en paus då och då.
Så från och med sommaren 2024 får feedbackgrupperna sommarlov. Detta påverkar bara dig som är guldmedlem, och mer information kommer när det närmar sig. Du betalar självklart inte för guldmedlemskap under uppehållet.
Till hösten kommer nya kurser, och troligen också feedbackgrupper med särskilda inriktningar. Om du har några idéer, berätta gärna genom att göra en reply på det här veckomejlet.
Seminarierna rullar på som vanligt, även över somrarna framöver, så för silvermedlemmar blir det ingen skillnad.
Bildspråkets veckomejl
Gratis växtnäring för fotografer och andra bildälskare, direkt till din epost varje torsdag. Prenumerera nu!